Ads Top

Karadut Pekmezi Nedir? Ne İşe Yarar?

Yaz aylarında çıkan karadut halk dilinde böğürtlen olarak da bilinmektedir. Tüketmeye yeni başlayanlar için kolay ve zahmetsizdir, soyulması gerekmez. Genelde vahşi bitkilerle ve kıraç alanlarda da yetişmektedir. Otantik bir lezzeti olan karadutanun kırmızı bir suyu vardır. Çocukların favorisidir. Kimbilir böyle olmasının nedeni belki de sağlık açısından faydalarının yeterince fazla olmasıdır.
http://www.tikucuz.com/kara-dut-pekmezi.html
 
Çok hassas bir yapıya sahip olan karadut prüssüz ve kırılgan yapıya sahipolduğu için itina ile tüketilmesi gerekir. Daha çok mor renktedir, bazı bölgelerde kırmızıya çalan bir rengi vardır.
Karadut C,K ve E vitaminlerini içermektedir. C vitamini içermesi aynı zamanda etkili bir antioksidan olmasını sağlar. Bunun dışında Tiamin, sodyum, niasin, potasyum içermektedir. Aynı şekilde değeri yüksek mineraler de içerir, bakır, demir, magnezyum, mangan, selenyum, çinko yanında beta karoten açısından zengin sayılmaktadır.Bir çok meyve ve sebzenin aksine Lutein  zeaksantin içermektedir, aynı zamanda diyet lifleri açısından da zengin sayılır.

Karadutun Sağlığa Faydaları
Karadutun içerdiği vitaminler ve mineraller yabanmersini ile benzerlik göstermeremektedir, yabanmersini hakkında daha önce yayınladığımız makaleye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.Karadutun içerdiği besinler dizanterinden, hemaroide, ameniden kanere kadar bir çok hastalıktan korunmaya yardımcı olduğu gibi özellikle cilt sağlığı için çok faydalıdır. Öyleki karadut çok yaygın olarak kozmetik ürünlerinde ve yüz maskelerinde kullanılmaktadır. Bunun en önemli nedeni içerisinde barındırdığı ve serbest radikallerin hareketlerini engelleyen çok farklı çeşitlerdeki antioksidanlardır. Bütün besin kaynaklarında olduğu gibi karadutun etkili ve doğal bir antibiyotik görevi görmesi çok geniş bir yelpazede sağlığımıza hizmet etmesini sağlamaktadır.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.