Ads Top

Oolong çayı, geleneksel bir Çin çayıdır.Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilir.Yeşil ve siyah çaydan farkı işlenme şeklidir. Bütün çayların yaprakları oksidasyon adı verilen kimyasal reaksiyon üreten bazı enzimler içerir.Yeşil çayın yapraklarını siyah renge dönüştüren bu oksidasyondur.Yeşil çay fazla oksitlenmez,ancak siyah çay rengi siyaha dönene kadar oksitlenmeye bırakılır. Oolong çayı ikisi arasında bir yerdedir ve bu nedenle kısmen oksitlenir.Bu kısmi oksidasyon oolong çayının rengini ve tadını verir.Yapraklarının rengi çayın markasına göre yeşil ila kahverengi arasında değişen bir renkte olabilir.

Oolong çayının besin maddeleri
Yeşil ve siyah çaylarla benzerlik gösteren oolong çayında birçok vitamin,mineral ve yardımcı antioksidanlar bulunur.Demlenmiş bir bardak oolong çayı aşağıdaki değerleri içerir.

Florür: % 5-24 RDI
Manganez: % 26 RDI
Potasyum: % 1 RDI
Sodyum: % 1 RDI
Magnezyum: % 1 RDI
Niasin: % 1 RDI
Kafein: 3 6 mg
(RDI günlük alınması gereken miktarı karşılama oranıdır.)

Çay polifenolleri olarak bilinen, oolong çayındaki ana antioksidanlardan bazıları theaflavinler, thearubiginler ve EGCG’dir. Bu antioksidanların birçok sağlık yararı vardır.Oolong çayı ayrıca rahatlatıcı etkiye sahip bir amino asit olan theanine içerir.

Oolong Çayının Faydaları
Oolong çayı diyabeti önlemeye yardımcı olur.

Çayda bulunan polifenol antioksidanlar kan şekeri seviyesini düşürür.Ayrıca insülin duyarlılığını artırdığı düşünülmektedir.Buna göre bazı çalışmalar düzenli oolong çayı tüketiminin kan şekeri kontrolü sağladığı ve tip 2 diyabet geliştirme riskini düşürdüğünü bulmuştur.Yeni bir yoruma göre günde 720 ml oolong çayı içmek, tip 2 diyabet riskini %16 düşürmektedir.

Oolong çayı hakkındaki çalışmalar yeşil ve siyah çay kadar yoğun değildir.Bu konudaki kanıtlar için daha fazla araştırma yapmaya ihtiyaç vardır.

Kalp sağlığını korur.

İçeriğindeki antioksidanlar sebebiyle çay,düzenli tüketildiğinde kalp sağlığını iyileştirir.Çeşitli çalışmalar çay içenlerin kan basıncı ve kolesterol seviyelerinin düşük olması sebebiyle kalp hastalığı riskini azalttığını tespit etmiştir.Birkaç çalışmada oolong çayı hakkında yapılmıştır.Günde 240 ml oolong çayı içen 76000 Japon üzerinde yapılan araştırmada hiç içmeyenlere oranla kalp hastalığı geliştirme riski %61 daha az çıkmıştır.Çin’de yapılan bir çalışmada günde 480 ml oolong veya yeşil çay içenlerin inme riskinin %39 daha az olduğu tespit edilmiştir.Bununla birlikte günde 120 ml yeşil veya oolong çayını düzenli olarak tüketmeniz yüksek tansiyon geliştirme riskini %46’ya kadar azaltabilir.

Önemli olan bir nokta ise oolong çayının kafein içeriği.Bu yüzden bazı kişilerde hafif çarpıntı yapabilir ve kan basıncını artırabilir.Ancak 240 mililitrelik bir fincan oolong çayındaki kafein içeriği,aynı miktarda kahvede bulunan kafein içeriğinin yalnızca dörtte biri olduğundan muhtemelen bu etki küçük olacaktır.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.